http://www.fotografiidefamilie.com/

Naşterea

foto: Gabriel Constantin

ANNA îţi  recomandă să naşti natural.

De ce?

Pentru că naşterea naturală este sănătoasă!

 

Prin naştere naturală, ANNA defineşte naşterea fiziologică, începând cu declanşarea spontană a travaliului, parcurgerea travaliului fără intervenţii medicale, asigurarea unui travaliu activ, expulzia spontană a bebeluşului şi apoi a placentei, în poziţie cât mai verticală.

 

Naşterea naturală este sănătoasă pentru mamă pentru că îi asigură o recuperare postnatală rapidă, scade riscul naşterii prin cezariană sau al naşterii instrumentale (naştere asistată prin vacuum sau forceps), scade riscul necesităţii unei epiziotomii (secţionarea perineului), scade riscul efectelor secundare asociate utilizării anesteziei epidurale, contribuie la iniţierea cu succes a alăptării, aduce un sentiment de împlinire, putere şi participare deplină.

 

Naşterea naturală este sănătoasă pentru bebeluş pentru că elimină efectele secundare asociate utilizării anesteziei epidurale şi ale altor substanţe folosite pentru grăbirea travaliului, reduce considerabil probabilitatea necesităţii separării bebeluşului de mamă imediat după naştere pentru intervenţii de urgenţă, creşte probabilitatea iniţeirii cu succes a alăptării.

 

Cercetările bazate pe dovezi în domeniul perinatalităţii au demonstrat faptul că naşterea naturală prezintă cele mai mici riscuri comparativ cu naşterea prin cezariană sau naşterea asistată instrumental.

 

Atunci când naşterea naturală nu este posibilă datorită unor condiţii patologice specifice, intervenţiile medicale sau naşterea prin cezariană constituie cea mai bună soluţie atât pentru mamă cât şi pentru copil.

 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii doar 10-15 % din totalul naşterilor sunt complicate de o condiţie patologică, astfel încât recomandarea lor este ca procentul de naşteri prin cezariană să fie limitat la 10-15% în orice ţară.

 

Din punct de vedere psihoemoţional, beneficiile naşterii naturale sunt notabile. Naşterea naturală conectează femeia la înţelepciunea ei interioară, creşte încrederea în forţele proprii, declanşează trăiri emoţionale pozitive, întăreşte încrederea în abilităţile parentale, favorizează ataşamentul dintre mamă şi bebeluş. Cercetările în domeniul psihologiei perinatale au demonstrat faptul că experienţa unei naşteri naturale este percepută în mod pozitiv atât de mamă cât şi de bebeluş. De asemenea, naşterea naturală este mult mai rar urmată de o depresie post-partum.

 

Dacă eştii o femeie sănătoasă, perioada sarcinii a fost lipsită de complicaţii medicale, analizele cu privire la starea de sănătate a bebeluşului sunt bune şi prezentaţia lui este corespunzătoare, naşterea naturală este cea mai bună alegere pentru tine şi bebeluşul tău.

 

ANNA îţi recomandă să cauţi sprijinul unui educator prenatal, moaşă şi/ sau doula dacă doreşti să planifici o naştere naturală.