alapt

Alăptarea

foto:

ANNA îţi recomandă  să-ţi alăptezi bebeluşul.

De ce?

Pentru că laptele matern este sănătos, biospecific şi biodisponibil!

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi ANNA recomandă:

  • iniţierea alăptării în primele 30 de minute după naştere acolo unde nu sunt complicaţii medicale: “Mamele care au născut natural într-o maternitate trebuie să confirme că într-o jumătate de oră de la naştere copiii au avut contact cu pielea lor pentru cel puţin 30 de minute şi au primit ajutor de la un membru specializat în iniţierea alăptării. Cel puţin 50% dintre mamele care au născut prin cezariană trebuie să confirme că li s-au adus copiii într-o jumătate de oră de când ele se simt în stare, pentru a lua contact cu pielea.” (citat din “Criterii globale ale OMS/UNICEF pentru initiativa “Spitalul prieten al copiilor”, 1992)

  • alăptarea exclusivă până la 6 luni şi apoi continuarea alăptării, alături de o diversificare treptată timp de doi ani de zile sau mai mult: “Toate mamele ar trebui să aibă acces la sprijin de specialitate pentru a iniţia şi a susţine alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă şi să asigure introducerea treptată a alimentelor complementare adecvate şi sigure alături de continuarea alăptării până la doi ani sau mai mult.”  (citat din “Strategia globala pentru hranirea sugarilor şi a copiilor”, OMS in colaborare cu UNICEF)

Colostrul, primul lapte, ce se formează încă din timpul sarcinii şi se exprimă în primele zile după naştere este extrem de important pentru bebeluşul tău. Este scăzut în grăsimi şi bogat în carbohidraţi, proteine şi factori imunitari pentru a întări sănătatea bebeluşului. Este foarte uşor de digerat dar bogat în nutrienţi concentraţi. Are un efect laxativ, ajutând bebeluşul să elimine meconiul şi excesul de bilirubină prevenind astfel icterul. Colostrul funcţionează ca un vaccin 100% natural şi sigur.

De aceea, ANNA îţi recomandă să ai bebeluşul lângă tine în cameră, încă din primele două ore de la naştere, pe toată perioada spitalizării.

    Laptele matern este un aliment viu, perfect adaptat nevoilor bebeluşului tău.

Pe termen lung, alăptarea ajută la consolidarea imunităţii copilului, reduce riscul diabetului zaharat, al diferitelor tipuri de cancer în copilărie, scade incidenţa alergiilor, scade riscul de astm bronşic, hipertensiune, anemie, rahitism, otită şi îmbunătăţeşte acuitatea vizuală.

Beneficiile pentru mamă sunt de asemenea numeroase: alăptarea imediat după naştere reduce riscul de hemoragie, previne depresia postnatală, scade riscul de instalare a diabetului zaharat după diabetul gestaţional, iar pe termen lung scade incidenţa cancerului mamar şi a cancerului de col uterin sau ovarian, previne instalarea osteoporozei mai târziu în viaţă şi ajută mama să revină mai repede la greutatea avută înainte de sarcină.

Avantajele economice nu sunt de neglijat: laptele matern este gratuit iar alăptarea consumă mai puţin timp – laptele matern este gata preparat, la temperatura corpului şi steril.

Din punct de vedere psihoemoţional, alăptarea contribuie la crearea unui ataşament securizant între mamă şi copil. Laptele matern funcţionează asemenea unui calmant natural, transimţând bebeluşului prolactină, ocitocină şi endorfină, adică siguranţă emoţională, iubire şi relaxare.

ANNA îţi recomandă să cauţi sprijinul unui consilier în alăptare sau a unui pediatru care încurajează alăptarea în cazul în care întâmpini dificultăţi.